Jak a kde s canisterapií začít?

S výchovou a výcvikem canisterapeutického psa můžete začít prakticky hned poté, co si přivezete štěňátko domů. Základem pro práci canisterapeutického psa je perfektní socializace v prvních měsících života psa. Proto se snažte psa seznámit s co největším množstvím prostředí, situací, lidí. Pokud to půjde, berte ho s sebou do města, do přírody, do dopravních prostředků apod. Seznamujte svého psa s různými lidmi různých věkových kategorií. Nezapomeňte i na nácvik sociálního kontaktu s cizími psy – bude se vám to při canisterapii velmi hodit.

Postupně je dobré začít s výcvikem, aby pes ovládal alespoň základní cviky poslušnosti. Zůstat ležet či sedět na místě je jednou z důležitých dovedností, kterou často při provádění canisterapie využijete.

Náš spolek Tam, kde zvířata pomáhají z.s. pořádá výcvikové víkendy a letní týdenní worshopy pro své canisterapeutické týmy i pro budoucí týmy. Výcvikové víkendy a letní workshopy jsou zaměřeny na trénink poslušnosti, na rozvoj sociální komunikace mezi psy a také na posílení vztahu mezi člověkem a jeho psem. Netrénují pouze psi, učí se samozřejmě i jejich majitelé.

Více informací o výcvikových víkendech a letních workshopech se dozvíte na této stránce.

Pro zájemce o canisterapii máme připravený odborný kurz s názvem Canisterapie v teorii a praxi, který je zakončený zkouškou canisterapeutického týmu. Tato zkouška opravňuje canisterapeutický tým k provádění canisterapie.